maandag 15 januari 2018

Enso - de Zen cirkel

Zen is een levenskunst, een manier van leven die zich uitstrekt over alle activiteiten van de mens. Deze Japans georiƫnteerde levensbeschouwing kent vele takken en specialiteiten, maar het basisdoel blijft de volledige verlichting van de mens.

De cirkel (Enso) is het symbool van verlichting, kracht, het universum, het "alles", de leegte. Het schilderen van de enso is een veel toegepaste meditatie oefening. Het minimalisme ervan bepaald ook meteen de moeilijkheidsgraad. Het is een expressie van het moment, het "nu".


Bij het schilderen van de cirkel dient de geest vrij te zijn van (andere) gedachten en de hand eenvoudigweg de expressieve beweging van het moment te laten maken.


Hoe de cirkel wordt geschilderd, weerspiegelt de geestestoestand, de mentale en spirituele toestand van de schilder zelf. De Enso in het Zenboeddhisme staat symbool voor de toestand van “leegte”, ook wel: "helder inzicht". In deze toestand ziet men zichzelf en de wereld, zoals die werkelijk is. 

Meestal is de Enso niet gesloten. De opening in de cirkel is een onderdeel van het zijn, het bestaan, een onvolmaaktheid, eigen aan het bestaan. De open Enso staat dan ook voor de charme van de imperfectie van de dingen in het leven en het ophouden met streven naar perfectie. 

Het laat ons zien dat alle dingen perfect zijn zoals ze zijn en helpt ons bij de acceptatie van 'dat wat is'...Meer over het boeddhisme, De Vier Nobele Waarheden en Het Achtvoudige Pad in een volgende blog. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten