maandag 8 januari 2018

Happy & Healthy

Wat zijn eigenlijk de eigenschappen van mentale gezondheid volgens de psychologie?

• Realistische kijk hebben op de wereld: goede waarneming van de realiteit, de dingen zien zoals ze zijn en de waarde en betekenis ervan goed kunnen inschatten.
• Zelfbewust zijn: zelfkennis hebben.
• Zelfwaardering hebben, zelfrespect.
• Gevoelsrelaties kunnen aangaan, kunnen en durven houden van een ander.
• Realistische kijk hebben op je eigen kunnen, capaciteit/productiviteit.

Hiervoor zijn richtlijnen, die je helpen mentaal gezond te blijven, zoals:
- je gevoelens accepteren
- je kwetsbaarheden (er)kennen
- eigen talenten en interesses ontwikkelen
- betrokken blijven bij anderen
- weten wanneer hulp te zoeken/vragen


'Pijn is onvermijdelijk, lijden is een keuze'
Silence Stills. Urban exploration photography KVL Oisterwijk 2017

We spreken over mentale problemen wanneer men afwijkt van de statistische en sociale norm, en een zekere mate van onaangepast gedrag vertoond wat gepaard gaat met persoonlijk ongemak (lijden).

Ook Boedhha beschrijft het menselijk lijden. Je bent vaak bezig met het een, terwijl je denkt aan het ander. De meeste gedachten gaan over het verleden en de toekomst, daardoor ontstaat chaos in de geest.

Het “apen-brein” kalmeren we door te mediteren, zo kun je stress te verminderen en komt er rust in de geest. Door meditatie leer je lichaamssensaties (lichamelijk gevoelde gewaarwordingen), gedachten en gevoelens los van elkaar ervaren. Zo raak je beter in balans.

Mindfulness is niet ‘het boeddhisme’. Mindfulness maakt wél gebruik van technieken die in het boeddhisme zijn ontwikkeld. Mindfulness is niet naar binnen kijken of naar buiten kijken. Het is kijken.

Het verbindt ons met alles wat zich op dit moment, hier en nu, aandient.Vijfde artikel van een reeks over wetenschap en spiritualiteit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten