zaterdag 27 januari 2018

Bewust kijken = ZIEN

#Eyespiration/Puur Zien: bewustworden van de details in het geheel

Voortdurend ontvangen we informatie over de wereld om ons heen. Deze informatie wordt doorgegeven via de tien zintuigen. De ontvangen informatie wordt van een betekenis voorzien en zo worden we ons bewust van de omgeving.

Naast gezichts-, gehoor-, smaak-, reuk-, tastzintuig is er ook ons temperatuur-, orgaan-, evenwichts-, pijn- en bewegingszintuig. Te onderscheiden in verte- en nabijzintuigen. De vertezintuigen (gehoor- en gezichtszintuig) zijn hogere zintuigen en zijn hoger ontwikkeld en functioneren veel ingewikkelder dan de lagere zintuigen.

Perceptie: prikkels (stimuli) overladen ons. Zelden is er sprake van één lichtpunt of één zuivere toon, of een regelmatig patroon van witte en zwarte strepen. Er is heel veel ruis.

Zo zijn we ons vaak nauwelijks bewust van de details in het geheel, tenzij we onze aandacht daarop richten.

Bij perceptie maken we gebruik van de zogenoemde hogere psychologische processen (cognitieve processen) zoals het geheugen en de denkfuncties.

In onze hersenen reageren verschillende soorten cellen op een bepaald type informatie:
• Simpele cellen (horizontale en verticale lijnen)
• Complexe cellen (diagonale lijnen)
• Super complexe cellen (lijnen en beweging)

Door te mediteren met ogen open, door in het moment te zijn (mindfulness) ben je in staat te ZIEN. De bovenste foto links toont een wandelpad op een mooie zonnige dag. Er is allerlei ruis: mensen die passeren, een steentje in je schoen en je denkt bijvoorbeeld 'het is best warm, ik heb dorst'. Door je hogere kijkzintuig in te zetten, kun je door puur te zien de ruis filteren en in het moment zijn.


Zijn. Zien. Zen.

De rechterfoto is het 'Miksang Moment' (wat je links al kunt zien aankomen) vastgelegd.
Negende artikel van een reeks over wetenschap en spiritualiteit
Geen opmerkingen:

Een reactie posten