woensdag 10 januari 2018

Het intakegesprek

Een intake gesprek heeft veel weg van een gestructureerd interview waarbij hulpverleners samen met cliënt kijken naar:
- de klachten
- de omstandigheden
- persoonlijkheidsontwikkeling (gezin van herkomst, sociaal-maatschappelijke ontwikkeling)
- verdere levensloop en relaties
- waarbij de hulpvraag de belangrijkste is

De gevolgen van de klachten in het dagelijks leven: wat is de lijdensdruk?

Naast het bespreken van heden en verleden, krijgt cliënt ook de vraag wat de men wil bereiken en wat men verwacht deze van de therapie. Bij de reguliere instellingen volgt er dan een indicatiestelling: de conclusie met het advies voor een bepaalde behandelingsmethode.

Bij Stichting Puur Zien zijn meedere creatieve therapie vormen mogelijk, als ook life coaching. Melanie E. Rijkers is een aanhanger van positieve psychologie en gelooft in de kracht van PhotoTherapy, een jonge therapievorm waarbij foto's het handvat zijn.

Life Coaching gaat uit van 3 vragen: Wie ben ik? Wat wil ik? en Wat kan ik? Door met beelden te werken, al dan niet door cliënt zelf gemaakt, leer je associëren: waarnemen vanuit je eigen zintuigen. Puur Zien, zonder oordeel.

Be. See. Zen.


Boeddha

Lijden heeft een oorzaak, geen zin


De Indiase prins Siddharta Gautama - later de Boeddha genoemd - groeit volgens de verhalen over zijn leven op in welzijn, vrede en vreugde.Het lijden is Boeddha niet onbekend. Zijn leer, het boeddhisme, laat je nadenken over vergankelijkheid en dood om zo de zinloze zorgen die ons plagen te verminderen. 

Zinloze zorgen weerhouden ons ervan gelukkig en ontspannen te zijn. Gewoonlijk raken we in verwarring wanneer we worden bekritiseerd of beledigd. We zijn boos als onze bezittingen worden gestolen; we zijn jaloers als een ander de promotie krijgt die wij zo graag wilden; we zijn trots op ons uiterlijk of op atletische prestaties. 

Al deze houdingen zijn uiteindelijk echter verstorende emoties die ons moeilijkheden opleveren. Probeer eens te leven, te kijken, zonder oordeel.


Achtste artikel van een reeks over wetenschap en spiritualiteit
Geen opmerkingen:

Een reactie posten