zondag 19 maart 2017

Mijn vader's vader

17-01-1909, Veghel - 29-07-1983, Bakel

Johannes (Jan) Rijkers werd geboren op 17 januari 1909 in Veghel, Noord-Brabant, Nederland.

Opa was chauffeur en leerde mijn oma kennen van het 'gaan buurten' (ergens gaan kletsen, praten) en van de kermis in Bakel.

Opa had drie broers, Bert, Harry en Karel en drie zussen: Jaan, Tonia en Drieka.

Ik wilde meer leuke info over mijn opa en vroeg aan mijn vader: Wat was nou typisch opa?

'Na het werk in de (moes)tuin werken, schoffelen, de kippen verzorgen, kersen plukken. En naast mij hadden we nog twee varkens ;) een voor de handel en een voor het vlees.

Opa las ook graag. Het was een rustige en lieve man die overal rekening  mee probeerde te houden, met alles en iedereen. Hij leerde me respect te hebben voor vrouwen.

We deden veel dingen samen, de heg knippen, in de tuin werken, een kippenhok bouwen en de varkens verzorgen. Hij zei altijd: "Vat maar een streufpan as ge gaat timmeren, dan slaode d'r nie neffe" (Neem de koekenpan maar als je gaat timmeren, dan sla je er niet naast ;) Ik heb veel van hem geleerd!!! Het was een goeie mens.

Ik zou hem willen bedanken dat hij er altijd voor mij was als ik dat nodig had!!! Hij was een geweldige vader voor mij en ik ben trots op hem zoals hij het allemaal deed. Een van de allerleukste dingen was dat ik met hem mee mocht rijden in de vrachtwagen.

Bedankt pa!!!' voegt mijn vader er op het laatst nog aan toe.

Opa liet mijn vader het pompgat zien, aan het eind van de afvoerbuis. Hij zei "Let op, zie je je moeder bij de aanrecht staan? Als ze dadelijk met een stapel borden loopt, moet je opletten." Oma deed net de afwas en wat deed opa toen ze klaar was en oma de borden weg wilde zetten; keihard boeoeoeoe roepen door het pompgat, zodat oma alle borden liet vallen door het enge geluid wat uit de gootsteen kwam! 

- en daarna deed opa net alsof hij nergens van wist - nu weet ik ook waar míjn vader zijn eeuwige grapjes vandaan heeft, haha :)

Opa Rijkers is op 29 juli 1983 overleden te Bakel.

Opa en oma, verlovingsfoto


Mijn vader met opa, oma en zijn twee zussen

Mijn vragen aan mijn vader:

Waar kwam opa vandaan, waar is hij geboren en in welk jaar? (land, plaats datum)

Welk beroep had hij?

Waar kende hij oma van?

Hoeveel broers/zussen had opa en wat waren hun namen?

Wat was een van de typische dingen die hij deed, bijv. als hij thuis kwam van zijn werk, dan ...? Had hij een hobby, was hij een verzamelaar, had hij interesse in sport, cultuur, muziek? Wat was 'typisch' hem??

Wat vond jij het leukste wat hij met jou samen heeft gedaan? Wat is je favoriete herinnering?

En wat zou je nog wel een keer met hem willen doen? 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten